Mire ez az egész? Hogy megkezdődjön Andrassew Iván életművének a feldolgozása, gondozása, értelmezése, olyan formákba fogalmazása, amelyek segítik a felszínen tartását.
Az életmű értelmezését – bár alapvetően a morális polgári magatartást tekintjük a lényegének   nem kívánjuk megkötni: az épp úgy lehet Iván költészetének irodalomtörténeti tárgyalása,  mint polgári aktivista tevékenységének feldolgozása.
A feldolgozás formáját sem akarjuk korlátozni. Annyi keretet szabunk csak, hogy a termék 2016 elején bemutatható legyen, s valamilyen formában azt követően is tartósan elérhető maradhasson (legalább a weben). Így a mű lehet – mások mellett  – riport, szöveg, film, színházi előadás, hangjáték, weblap, de akár mobilalkalmazás is...

*

A termékek előállítására pénzdíjas pályázatot írunk ki. A jelentősnek szánt pénzdíj célja, hogy olyanoknak is felkeltse az érdeklődését, akik amúgy még nem elkötelezettjei Ivánnak, illetve a díj nagysága álljon arányban a befektetendőnek gondolt („elvárt”) munkával.

*

A pályázat kiírásában nem élünk életkori korlátozással, semmilyen módon nem kívánjuk gátolni, hogy Iván közvetlen pálya-, elv-, és szaktársai is induljanak, felhasználva jelentős személyes élményanyagukat. Ugyanakkor a pályázatot elsősorban olyanok megnyerésére szánjuk, akik hosszú távon is alakítói lehetnek a magyar szellemi és közéletnek. Ennek megfelelően a pályázatot elsősorban médiaszakokon, újságíró-iskolákban, szerkesztőségben kívánjuk népszerűsíteni.

*

A feladat különös szakmai érdekessége, hogy Iván a kortársai közül messze kiemelkedően digitálisan dokumentáltan élt és alkotott, így az egyik első, aki lehetőséget ad arra, hogy életművét digitális nyomaiból rekonstruálja, értelmezze az utókor. Szakmai kísérlet ez annyiban is, hogy kiderülhet: annak a rendkívül intenzív és személyes kapcsolatnak, amiben munkája során és betegsége alatt is állt a környezetével, a digitális nyomaiból kinyerhető-e még személyes kép egy emberről olyanok számára is, akik esetleg nem ismerték?

*

S mi van, ha ez meglesz? A pályázatból mint pilotprogramból kiderülhet: vannak-e Iván életművében olyan szálak, amelyek megtermékenyítően hathatnak fiatal szakemberekre, illetve az utóbbiakban felkelthető-e az érdeklődés egy A. I. típusú karakter iránt?
Ha a pályaművek esélyt  mutatnak arra, hogy lesznek, akik képesek Iván mentalitását újra és újra a közönség elé vinni, akkor megkíséreljük egy olyan pénzalap felállítását, aminek a jövedelme évről évre megteremtené a fedezetet arra, hogy hasonló pályázatokkal ápolják A. I. életművét. De akkor már egyre inkább azok irányításával, akik e pályázatokon „választódtak ki”.

 

(vissza a pályázati kiíráshoz)Ha elakad, itt kérhet segítséget: katona@csomopont.hu