160 oldalon kiadta a Bába Kiadó (Szeged) 2002-ben
Marton Szabolcs:

Az égetett szeszek
és az emberiség

Marton Szabolcs klasszikus tudományos-ismeretterjesztő munkát írt a párolt szeszekről, s ez már önmagában is számot tarthat a vodkák, tequilák, whiskyk és más pálinkák barátainak érdeklődésére. Sőt, a történészek is találhatnak benne újdonságokat, legyen szó a régi indiai szeszfőzésről, vagy a középkori magyar gyümölcslepárlásról. Ám e könyv a legtöbb meglepetést talán mégiscsak a szeszek történelemformáló erejének bemutatásával szerzi.

Azt régóta tudjuk, hogy a jó italok mennyi örömet okozhatnak, de hogy a rossz főzeteknek is milyen jó történetei vannak, azt a fene se gondolta. Marton könyve számtalan ilyet sorol. Tudták például, hogy egykor Moszkvát azért vették körül sáncrendszerrel, hogy gátat vessenek a nemesek által főzött illegális vodka beáramlásának? Gondolták volna, hogy a majdani függetlenségi háborúban oly fontosnak bizonyuló amerikai hajóipart eredetileg a rumfőzéshez szükséges melasz csempésze lendítette fel? S hogy a whisky-ivók finanszírozták azokat a skót intervenciós csapatokat, amelyeket I. Károly ellen küldtek az angol parlament megsegítésére? - Persze, amióta állam az állam, azóta küzd az alkohollal: hol tiltja, hol adóztatja, de ahogy a könyvbéli példák is mutatják, mindkettőt csak mérsékelt sikerrel: a főzők és fogyasztók kreativitása mindig is erősebbnek bizonyult.

De maradjunk a kultúrtörténeti érdekességeknél: tudja, hogy milyen politikai üzenete volt egykor a puncsivásnak? hogyan lehet puskaporral szeszfokot mérni? ki találta fel a grogot? mi szerepe volt a rumnak George Washington politikai karrierjében? miért találta ki egy drogista a palackozott whiskeyt? hogyan segített La Croix Marron lovag a francia parasztok bortúltermelésén? mire használta Napóleon esténként a cognacot? - ha e kérdések legalább felére nem tudja kapásból a választ, biztosan érdemes elolvasnia e tudományos, s mégis oly szórakoztató könyvet. (kj)


Megrendelem a Az égetett szeszek és az emberiség című könyvet, amelynek ára 800 Ft.
Kérem, hogy az átvétel, illetve a fizetés lehetséges módjairól a visszaigazoló mailben tájékoztassanak:

Név:

Postai cím:

Drótposta:
(ide kérem a visszaigazolást)

 


Ez a lap a Mr. Mixer oldala. Gazda: csomópont. Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!