Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Püspökkenyér (hagyományosan)

Hozzávalók (4-8 személyre):
30 dkg grízes liszt
30 dkg cukor
5 tojás
0,5 csomag vanilincukor
10 g sütőpor
magok, gyümölcsök
kevés margarin

A lisztet szitáld át és jól keverd el benne a sütőport. A tojások fehérjéből verj habot. A cukrot keverd ki a tojások sárgájával, add hozzá a vanilincukrot, majd dolgozd bele a lisztet (ha hozzászitálod kevésbé csomósodik) valamint a magokat, gyümölcsöket, legvégül pedig (csak lazán) a tojáshabot. Egy őzgerinc- vagy téglaformát kenj ki margarinnal (vagy vajjal), azt szórd meg liszttel s ebbe simítsd bele a tésztát. Előmelegített sütőben (180-200 fokon) úgy süsd, mint a felfújtakat. Ha túl gyorsan pirulna, laza alufóliatakarással védd a tetejét a sugárzó hőtől. (Legalább 1 óra, amíg átsül.)

A püspökkenyér gazdagítására különösen alkalmas a mandula, dió, mogyoró, birsalmasajt, étcsokoládé, mazsola, valamint a különféle aszalt és kandírozott gyümölcsök. Ezeket az összetevőket mindig apróra vágjuk. Ha friss, magozott, félbevágott meggyet is használunk, akkor azt előbb - amennyire csak lehet - lecsurgatjuk, majd lisztbe forgatjuk (például egy zacskóban liszttel összerázzuk), ez gátolja majd meg, hogy a tésztát eláztassa, illetve, hogy a meggy lesűllyedjen a massza aljába.
A fenti tésztamennyiséghez körülbelül 3 deciliternyi vágott adalékot adunk.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!