Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Kolozsvári töltött káposzta

Hozzávalók (4-5 személyre):
50 dkg apróhús (sertés)
30 dkg sertéskaraj
15 dkg füstölt kolbász
50 dkg savanyított káposztalevél
1 kg savanyú káposzta
10 dkg rizs
10 dkg zsír
20 dkg füstölt szalonna
10 dkg vöröshagyma
2 db tojás
4 dl tejföl
liszt
fokhagyma
fűszerpaprika
majoranna
őrölt feketebors

Az apróhúsból, 8 dkg szalonnából, a rizsből és a tojásból a szükséges fűszerekkel készíts rizses-húsos tölteléket. A savanyított káposztalevelek középső vastag erét vágd ki, hogy könnyen hajlíthatóak legyenek. Minden levél keskenyebb végére helyezz egy kisebb kupac tölteléket, majd azt göngyöld bele a káposztába. A szabadon maradó levélszéleket hajtogasd be a henger két végén, ez tartja majd egyben a csomagot. (A levélmaradékokat vágd csíkokra, s add a többi savanyú káposztához.)
Egy nagyobb fazékban kevés zsíron pirítsd meg a maradék finomra vágott vöröshagymát, s a tűzről lehúzva keverj el benne egy evőkanálnyi pirospaprikát. (Mehet még bele egy-két gerezdnyi tört fokhagyma is.) Add hozzá a savanyú káposzta kétharmadát, arra helyezd el a töltelékeket és a füstöltkolbászt, borítsd be a maradék aprókáposztával, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen elfedi. (A vízhez keverhetsz káposztalét is.) Ha kell, sózd, s lassú tűzön főzd (kb. 1-2 óra hosszan), amíg a töltelékek is meg nem puhulnak. Ekkor a töltelékeket és a kolbászt szedd ki, s a visszamaradt káposztát a tejföl feléből készített habarással "sűrítsd be".  (Kevés lisztet használj, mivel a lének nem szabad "tapinthatóan" sűrűvé válnia!)
Közben a karajból süss natúrszeleteket. A maradék szalonnából vágj (a bőrével együtt) kb.1 cm vastag csíkokat, a felső szélüket ugyancsak kb. 1 centiméteres közökben vagdosd be, s e szeleteket süsd meg kakastaréjnak (ha kész, hints rá egy kevés pirospaprikát). Tálalásnál az aprókáposztára kerülnek a töltelékek, arra pedig a natúrszelet, a kolbász és a kakastaréj, s kísérőnek vele megy a maradék tejföl.

Ha a töltött káposztához debrecenit használnak, akkor a szokásos eljárás az, hogy tálalás előtt a főtt kolbászt hosszában kettévágják, sűrűn beirdalják, majd zsírban ropogósra sütik, s úgy helyezik el a kakastaréj mellett.

Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda:  csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!