KOVÁSZ KÉSZÍTÉSE A rozskenyerek
jellegzetes savanykás ízét a kovász adja. A tészta teljes tömegének kb. 20-40
százalékát kell a kovásznak kitennie ahhoz, hogy jó kenyeret kapjunk.
Az élesztőmentes kovász elkészítésekor 10 dkg rozsliszthez 1 evőkanálnyi (folyós)
mézet, 1/2 teáskanálnyi őrölt köményt, 1/2
teáskanálnyi őrölt koriandert, 1/2 teáskanálnyi őrölt édesköményt, 2,5 dl
langyos vizet, valamint még egy kis rozslisztet veszünk (ez utóbbit a
"megszóráshoz" fogjuk felhasználni).
A rozslisztet elkeverjük a fűszerekkel, majd a víz és a méz hozzáadásával az
egészet sima masszává dolgozzuk. A pépet beletöltjük egy nagy uborkásüvegbe, és
letakarjuk egy tiszta ruhával. A következő 72 órában naponta egyszer megkeverjük, s
a tetejét beszórjuk liszttel. Ahogy a kovász érik, a térfogata megtöbbszöröződik,
és jellegzetes savanykás illatot áraszt. Ha az érés befejeződött, az üveget
lezárhatjuk egy csavaros tetővel, így a kovászt hűtőszekrényben is tárolhatjuk.
Ha belátható időn belül nem használjuk fel, akkor megpróbálhatjuk kíméletesen
(nem túl forró helyen) megszárítani és porrá törni. Így eltarthatjuk és később
- langyos víz hozzáadásával - újjáéleszthetjük.
Ezt a leírást Králl Máriától kaptuk; kenyérsütéssel kapcsolatos további információkért érdemes felkeresni a honlapját is: www.kenyersutes.hu.
Ez a lap a Konyhamester
oldala. Gazda: csomópont.
Kapcsolatfelvétel, technikai információk, copyright: keresse az impresszumban!